4 stappen naar goedkeuring van je Plan van Aanpak en voorbeeld
Het schrijven van je scriptie is geen gemakkelijke taak. Je kunt niet zomaar beginnen wanneer je maar wilt. Je moet een goede manier en pad volgen om je scriptie op tijd en op de juiste manier te voltooien. Hiervoor moeten studenten vaak een Plan van Aanpak (PvA) schrijven. Deze dient als startpunt van het schrijven van je scriptie. De vereiste onderdelen van het Plan van Aanpak kan per opleiding, of zelfs per school of universiteit verschillen. Informeer altijd eerst bij je begeleider wat de exacte voorwaarden zijn en welke onderdelen vereist zijn.
Toch zijn er altijd een aantal vaste onderdelen. Deze hebben we hier in 4 stappen uiteengezet. Als je deze volgt wordt je Plan van Aanpak altijd goedgekeurd!
Op zoek naar een Plan van Aanpak voorbeeld? Hieronder vind je ook enkele voorbeelden en een openbare database!
Stap 1. Begin met een heldere introductie
De inleiding van je Plan van Aanpak is het deel dat de aandacht van je lezer te trekken . Het klinkt misschien vreemd, maar het is een goed idee om het als laatste te schrijven. Op die manier klinkt het alsof je weet wat je moet doen en wordt het waarschijnlijk interessanter. Als alles is onderzocht, geschreven en gecontroleerd, heb je een goed beeld van hoe je scriptie of thesis eruit moet gaan zien. Met dit beeld in gedachten is het het beste om als laatste aan het inleidende gedeelte van je Plan van Aanpak te werken.
Stap 2. Probleemstelling en achtergrond
Definieer hier je probleem en hoe dit probleem tot stand is gekomen. Geef ook wat achtergrondinformatie over het probleem dat je gaat onderzoeken om de noodzaak van de probleemoplossing te onderbouwen. Wat is er al gedaan? En wat zijn eventueel de consequenties als het niet opgelost wordt? Vergeet niet je probleemstelling hier duidelijk af te bakenen. Wat hoort nog bij je probleem en wat niet.
Doe je een onderzoek voor een bedrijf? Omschrijf wie je opdrachtgever is en leg uit wat zijn of haar rol is in de desbetreffende organisatie.
Stap 3. Onderzoeksmethodes en doelstelling
Beschrijf ook welke onderzoeksmethodes je van plan bent om te gebruiken. Je lezer moet zich hiervan bewust zijn. Welke onderzoeksmethodes lenen zich het beste om een antwoord te vinden op de bovenstaande probleemstelling?
Stap 4. Voorwaarden en risicoanalyse
Elk onderzoek heeft zijn voorwaarden en beperkingen. Je kunt gewoon niet alles dekken met slechts één onderzoek. Geef duidelijk de beperkingen aan. Heb je een bepaald budget? Hoeveel tijd heb je nodig om je onderzoek goed uit te kunnen voeren? Geef duidelijk aan welke risico’s op de loer liggen. Omschrijf hierbij ook welke maatregelen je kunt nemen om deze risico’s te vermijden.
Plan van Aanpak voorbeeld
Het is veel gemakkelijker om te beginnen aan een Plan van Aanpak als je een voorbeeld hebt. Maar het zoeken naar een geschikt voorbeeld kan helaas veel tijd kosten. Gelukkig zijn er een aantal Plannen van Aanpak beschikbaar gemaakt via openbare databases die je kunt gebruiken als basis:
Je bent bijna klaar om te beginnen met het schrijven van je scriptie. Lees hier ons artikel met de 7 beste tips!