7 tips voor het schrijven van je scriptie

7 tips voor het schrijven van je scriptie

december 2, 2018 0 Door Sebastian Beerse

Weet je nog toen je voor het eerst een werkstuk schreef op de basisschool? Het was hard werken en het voelde alsof je een topprestatie had geleverd wanneer deze af was. Jouw scriptie schrijven begint met ditzelfde gevoel. Hoe moet dit, hoe krijg ik dit ooit af en waar moet ik beginnen? Wij helpen jou net zo trots te worden als op jouw eerste werkstuk met de volgende tips voor het schrijven van een scriptie.

Bijna afgestudeerd?

Jouw oude studieboeken zijn geld waard!

Vul de ISBN’s van je boeken in en check het bod

Gratis opsturen

Binnen 7 dagen het geld op je rekening

Tip 1. De startfase

Het moment dat de tijd is aangebroken voor het ontwikkelen van jouw thesis, kun je met de handen in het haar zitten. Hoe begin je in hemelsnaam aan dit project? In de startfase heb je genoeg tijd om te experimenteren en fouten te maken. De beste tip is om in de startfase genoeg tijd te nemen voor het kiezen van een geschikt onderwerp. De meest gemaakte fout is dat studenten te hard van stapel lopen. Neem de tijd om een geschikt onderwerp te kiezen en discussieer jouw opties met medestudenten en jouw scriptieleider.

Tip 2. Het vinden van het onderwerp

Het moeilijkste is om het juiste onderwerp te vinden voor jouw thesis. Met deze tips vind je in no-time het juiste onderwerp:

  • Lees oud studiemateriaal, haal je oude aantekeningen erbij en zie of er iets interessant uitsteekt. Wat trok de aandacht en waar zou je graag meer van willen weten? Was er een onderwerp dat niet goed werd belicht of waar jij een andere visie op hebt? Dit kan een perfect onderwerp zijn voor jouw eindwerk.
  • Uit de actualiteit. Sla de krant eens open of lees nieuws online. Is er iets wat jouw aandacht trekt? Je houdt jouw werk actueel door een nieuwsitem te kiezen als basis voor jouw scriptiewerk.
  • Scriptieleider. Jouw scriptieleider is er niet alleen om je te beoordelen, maar juist om te helpen en sturen. Ga eens in gesprek over mogelijke onderwerpen en welke onderwerpen goed aansluiten op jouw studierichting.

Tip 3. Planning

Wellicht het belangrijkste onderdeel van een goede scriptie, is de mogelijkheid om er veel energie en tijd in te steken. Zorg voor een goede planning. Deze maak je voordat je jouw scriptie gaat schrijven. Wees realistisch met het maken van de planning, des te eenvoudiger is het om de planning aan te houden. Geef jezelf het liefst twee à drie weken ‘vrije tijd’ voor het inleveren van het werk. Op deze manier heb je genoeg tijd aan het einde om de puntjes op de i te zetten en eventuele tijdschade in te halen. Het schrijven van dit eindwerk kost veel tijd, geef jezelf daarom liever te veel tijd dan te weinig in jouw planning. Een goede planning is cruciaal voor een goed resultaat.

Tip 4. Jouw valkuilen en sterke punten

Tijdens de eindfase van jouw studie zal je onderhand wel weten wat jouw sterke punten en valkuilen zijn op onderzoeksgebied. Ben jij een boekenwurm en kun je moeiteloos verbanden vinden in literatuur? Dan zal het gedeelte literatuuronderzoek je wel meevallen. Ben je hier juist minder goed in en moet jij het echt hebben van het praktijkgedeelte? Zorg dan dat je juist jezelf meer tijd toekent aan jouw minder sterke punten. Plan juist meer literatuurtijd in als je dat nodig hebt of focus je juist harder op het praktijkonderzoek. Hierdoor maak je de moeilijke aspecten een stuk eenvoudiger.

Tip 5. Literatuuronderzoek

Ben je tevreden over jouw onderwerp voor jouw scriptie, heb je een perfecte planning, maar kun je geen informatie vinden? Dat kan leiden tot een vertraagd proces. Zorg voor een breed onderzoek en verdiep je zowel in de online literatuur als in de geschreven variant. Heb je inspiratie nodig voor informatiebronnen? Probeer dan de volgende opties eens:

  • Google Scholar
  • Wetenschappelijke tijdschriften
  • Kranten
  • (online) Databanken
  • Archieven

Lees hier onze tips over hoe je een goede literatuurstudie uitvoert!

Tip 6. Herschrijven

Het beste geschreven werk wordt minstens drie keer herschreven. Neem dus ook de tijd voor het herschrijven van jouw scriptie. Bij ieder geschreven alinea is het de noodzaak om deze opnieuw te lezen en indien nodig te herschrijven. Dit is niet zozeer een spellingscheck, maar meer een herziening van jouw taalgebruik of schrijfstijl. Wil je dat jouw argumentatie sterk overkomt? Controleer dan of je daadwerkelijk duidelijk bent en of je de juiste woordkeuze gebruikt. Wanneer je jouw scriptie geschreven hebt, neem dan genoeg tijd om deze keer op keer te herlezen en te herschrijven. Vraag peer reviews aan medestudenten om te zien of zij op of aanmerkingen hebben. Het herschrijven is het finetunen van jouw scriptie.

Tip 7. Motivatie

Het schrijven van een scriptie kan weleens te veel worden. Hoe blijf je gemotiveerd en hoe zorg je ervoor dat je jouw werk nog steeds interessant vindt? Wanneer je dag in dag uit hetzelfde onderwerp behandelt, kan de motivatie opraken. Je kunt eenvoudig gemotiveerd blijven door dit proces van bovenaf te bekijken. Je bent letterlijk bijna klaar met studeren en kunt jouw opgedane kennis eindelijk toepassen op jouw eigen interessegebied. Wanneer de motivatie echt op is, doe je er goed aan om even compleet afstand te nemen van het werk en je volledig op iets anders te focussen. Vergeet in jouw planning ook niet om leuke activiteiten op te nemen en rustdagen. Zo houdt je dit proces het langst vol met het beste resultaat.