10 tips om studieontwijkend gedrag, uitstelgedrag of soggen te voorkomen
Ken je het gevoel dat je tijd hebt vrijgemaakt om een hele dag of avond aan je scriptie te werken? Maar dat je jezelf er maar niet toe kunt zetten? Op dat moment ziet elk kattenfilmpje er ineens interessant uit, of je opent toch Instagram nóg maar een keer. Het vertonen van dit uitstelgedrag of studie ontwijkend gedrag (ook wel ‘soggen’ genoemd) kan heel erg frustrerend zijn. Je lijkt geen steek verder te komen en je voelt je schuldig als je iets anders aan het doen bent. Gelukkig zijn er een hoop handige trucs die dit uitstelgedrag of studieontwijkend gedrag kunnen voorkomen. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet!
1. Begin klein
Onderzoek toont aan dat wanneer mensen taken in kleinere stappen splitsen, minder uitstelgedrag vertonen. Het schrijven van een paragraaf is minder intimiderend en veeleisend dan het schrijven van een hele pagina. Dus begin klein en bouw op naar grotere delen van je scriptie.
2. Bouw motivatie door elke dag een beetje te doen
De enige manier om nachtmerries en stress van last-minute inspanningen te vermijden, is door je werk over een langere periode te verspreiden. Door klein te beginnen (bijvoorbeeld een alinea per dag), zul je je sneller gemotiveerd voelen om door te werken naarmate je je scriptie ziet ontwikkelen.
3. Wacht niet op motivatie tijdens uitstelgedrag
Nee, je zult er morgen ook geen zin in hebben. Het is beter om de pijn nu te overwinnen door vandaag te beginnen. Ik garandeer dat de inspanning niet zo erg zal zijn als dat je nu verwacht. Sterker nog, veel studenten merken dat wanneer ze voorbijgaan aan de noodzaak om gemotiveerd te zijn het steeds makkelijker wordt en uitstelgedrag voorkomt.
4. Blijf actief om gefocust te blijven
Vaak vertonen we studieontwijkend gedrag, omdat we simpelweg geen zin hebben om te werken. Hier is een alternatief dat beter voor je is dan cafeïne: fysieke fitheid. Studies tonen aan dat mensen die fit zijn over het algemeen meer energie en focus hebben. Dus als je vandaag weer aan het soggen bent, kan een rondje hardlopen in het park je meer energie geven dan je denkt.
5. Schrijf jezelf niet af
Uitstelgedrag kan worden veroorzaakt door een gebrek aan vertrouwen of faalangst. Dus het kan zijn dat je je werk uitstelt, omdat je bang bent dat het niet goed genoeg is. Onthoud dit: je hebt het tot zover gehaald (tot het laatste jaar van je opleiding) en je bent dus zeker in staat om het goed te doen, welke academische taak dan ook.
6. Probeer een Social Media-dieet
Social media is erg verslavend. En zo is het ook ontworpen. De drang om te controleren hoeveel likes we op Instagram hebben of welke berichten er op Facebook staan kan erg verleidelijk zijn. Om te voorkomen dat je tegen dergelijke verslavingen moet vechten kun je simpelweg beter een korte pauze van deze platformen nemen. Probeer deze eens een maand of twee te deactiveren.
7. Maak gebruik van sociale druk om soggen te vermijden
Wanneer we ons publiekelijk ergens tot toewijden, raken we gemotiveerder om ermee door te gaan. Je zou bijvoorbeeld aan je scriptiebegeleider(s) kunnen vertellen dat ze je Plan van Aanpak van je scriptie op een bepaalde datum kunnen beoordelen. Als je een nieuw hoofdstuk hebt dat moet worden herzien, kun je een vriend vertellen dat je het in een week met hem zult bespreken. Dit kan een geweldige manier zijn om jezelf tot actie te forceren.
8. Beloon jezelf
Onze hersenen hebben een voorkeur voor beloningen die zich onmiddellijk voordoen. Helaas is het schrijven van een scriptie niet op deze manier gestructureerd. We vermijden het, omdat we niet direct resultaat zien.
Om dit tegen te gaan, kun je jezelf belonen elke keer dat je een deel van je werk voltooit. Sommige studenten genieten van een beetje chocolade, anderen hebben een aflevering van hun favoriete serie nodig. Vind wat je leuk vindt en trakteer jezelf een beetje elke keer dat je een mijlpaal bereikt hebt.
9. Herinner jezelf eraan wat er gebeurt als je studieontwijkend gedrag vertoont
Denk aan de paniek van het moeten halen van een deadline, en de stress van een ‘all-nighter’ om je voor te bereiden op een tentamen. Dit zijn geen fijne gevoelens en nadenken over hoe je je voelt als je nu niet begint, kan je motiveren om door te gaan met je werk.
10. Vind regelmatig inspiratie
Na het lezen van dit artikel hoop ik dat je gemotiveerder zult zijn, maar het effect zal waarschijnlijk na een tijdje afnemen. Zoek daarom manieren om jezelf wekelijks bezig te houden. Artikelen zoals deze, inspirerende citaten, of gewoon werken met studenten die zeer gedreven zijn kunnen allemaal helpen om de motivatie te behouden die nodig is om uitstelgedrag te voorkomen.
Het is ook erg belangrijk om jezelf te houden aan een strakke planning. Hoe je deze planning het beste maakt lees je hier. Veel succes!