Planning maken. 5 stappen tot de perfecte scriptie planning

Planning maken. 5 stappen tot de perfecte scriptie planning

juni 15, 2019 0 Door Sebastian Beerse

Je bachelor- of masterscriptie is een groot en tijdrovend wetenschappelijk project. In een gegeven tijdskader moet je je energie optimaal gebruiken om efficiënt te werken. Dit betekent ook het maken van een planning en onderverdelen van je inspanning voor het hele project in verschillende delen:

1. Voorbereidingsfase
2. (Literatuur)onderzoek
3. Schrijffase
4. Correctiefase
5. Afwerking en inleveren

Vaak is tijd de belangrijkste factor tijdens het afstudeerproject. Bachelorscripties zijn meestal ingesteld op 3 maanden, en masterscripties op 6 maanden. Daarom is het bij het schrijven van je scriptie of thesis van essentieel belang om een planning te maken om stress en slecht resultaat te voorkomen. Goed tijdmanagement stelt je in staat om continu naar je doel toe te werken en de verwerkingstijd effectief te gebruiken.

Wist je dat…

je in slechts 3 stappen geld kunt verdienen met je oude studieboeken?

1) Vul de ISBN’s van je boeken in en check direct het bod

2) Stuur ze gratis op

3) Ontvang binnen 7 dagen het geld op je rekening

Stap 1. Voorbereidingsfase

Als je een begeleider van je scriptie hebt gevonden en jezelf toegewijd hebt aan een specifiek onderwerp, zou je daadwerkelijk aan het werk kunnen gaan. Maar hoe? Je kunt het beste de eerst belangrijke variabelen van je werk in te schatten. Dit zijn:

  • Het tijdsbestek van je werk
  • De officiële vereisten
  • De aangegeven omvang van het onderzoek of woorden/pagina’s

De officiële vereisten van je school of universiteit voor je scriptie of thesis variëren sterk van onderwerp tot onderwerp of tussen verschillende scholen en universiteiten. Zelfs scholen of universiteiten gespecialiseerd in één onderwerp kunnen verschillende vereisten hebben voor je afstudeerproject.

Een gemiddelde bachelorscriptie telt 30 pagina’s en krijgen studenten 13 weken of 3 maanden. Een masterscriptie telt gemiddeld 80 pagina’s en daarvoor krijgen studenten 26 weken of 6 maanden. Probeer ruwweg in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt voor elke van de volgende fases. Onderzoek (Samac, Prenner & Schwertz, 2011) stelt de volgende classificatie voor:

  • Structureringsfase 20%
  • Verkenningsfase 20%
  • Reflectiefase 20%
  • Schrijffase 40%

De schrijffase neemt dus het grootste deel van de tijdplanning in beslag. Maar de drie andere fasen samen bedragen 60% en zijn daarom nog belangrijker voor het succes van je scriptie.

Stap 2. Het (literatuur)onderzoek

Het vinden van de juiste literatuur is van essentieel belang voor de kwaliteit van je scriptie of thesis. Deze fase mag daarom niet worden verwaarloosd. Lees hier ons uitgebreide artikel over hoe een goed literatuuronderzoek eruit ziet. Ten slotte vormt het het kader voor de verdere gang van zaken, voor het theoretische deel van je werk, het afleiden van hypothesen en je methodologie. De verkennings- en structureringsfase omvat samen 40% van je plan. Als je 13 weken hebt om de bachelorscriptie te voltooien, kun je ongeveer 9 dagen plannen voor het literatuuronderzoek. Daarbij zoek je eerst naar geschikte literatuur die je kunt gebruiken. Neem ten minste één dag de tijd om de literatuur door te nemen en er een idee van te krijgen. Om door de gevonden literatuur te werken en de boeken te bestuderen, kun je 16 dagen inplannen.

In een empirisch onderzoek meet of verzamel je zelf data of gegevens. Hier wordt aanbevolen om de dataverzameling en experimenten ook in deze fase op te nemen. Plan je experimenten, interviews of meetgegevens in een lab, vergeet dan niet dat dit ook tijd kost.

Wist je dat…

je met Survio GRATIS en gemakkelijk enquêtes kunt maken? Meer informatie

Een uitgebreider maand- of jaarabonnement nodig? Gebruik de unieke kortingscode ‘10OFFSURVIO‘ van Scriptieblog.com en krijg 10% korting!

Meer informatie

Stap 3. De schrijffase

Wanneer alle voorbereidingen zijn getroffen, is het eindelijk tijd om te schrijven! De literatuur is bestudeerd, alles is georganiseerd en nu ontbreekt alleen het eigenlijke schrijfwerk. De schrijffase is het grootste deel van je bachelor- of masterscriptie en beslaat ruwweg 40% van de tijd. Hier werk je verschillende punten achter elkaar af:

  • Maak een schets
  • Definieer de hypotheses
  • Schrijf de inleiding, hoofdonderdeel en conclusie

4 tot 5 weken kun je inplannen voor de schrijffase en stel je een wekelijks weekschema op. Als je bachelorscriptie 30 pagina’s bevat, moet je dus elke week ongeveer 7 pagina’s maken. Probeer te ontdekken hoeveel dagen van de week je het beste kunt schrijven. Als je vier schrijfdagen per week hebt, moet je elke dag dus twee pagina’s vullen. Besteed niet meer dan 4 uur per dag aan schrijven, anders zul je last hebben van gebrek en concentratie en daarmee kwaliteit. Probeer zelf te ontdekken op welk tijdstip van de dag het schrijven het gemakkelijkst voor je is.

Maak gebruik van je writer’s block

Onproductieve fasen hoeven geen verloren tijd te zijn, dus voel je niet gelijk schuldig. In plaats daarvan kun je in dergelijke situaties afzonderlijke hoofdstukken lezen en corrigeren, opmaak maken en de literatuur op de juiste manier verfijnen. Later zouden deze taken onnodige tijdverspillers zijn. Plan dit soort werkzaamheden dus juist vanaf het begin. Sterker nog, je zult vooruitgang boeken als je een werkplan maakt voor de volgende dag in de avond.

Stap 4. Correctiefase

Onderschat de belangrijkheid van de correctiefase in jouw planning niet! Het is essentieel voor een goed resultaat. Bij het corrigeren of nakijken van je scriptie of thesis, verwijder je zoveel mogelijk fouten. Om alle fouten eruit te halen, raden we je aan om alle fases van de correctiefase te doorlopen:

  • Bekijk opnieuw het literatuuronderzoek en referenties
  • Lees het drie keer: let eerst op de inhoud, vervolgens op taal en grammatica en ten slotte op de formele vereisten
  • Verduidelijk de opmaak van je scriptie

Eerst bekijk je je literatuuronderzoek. Verkeerde referenties kunnen leiden tot een onvoldoende voor je scriptie. Iedereen die tekst of ideeën citeert zonder een bron aan te halen pleegt plagiaat – dat mag niet gebeuren. Bovendien kunt je plagiaat-software gebruiken. Je uploadt je werk en de software controleert of er identieke inhoud online is.

Bij het proeflezen of nakijken doorloop je je scriptie opnieuw onder verschillende aspecten: inhoud, taal en formaliteiten. Vaak kom je zelf achter veel slordige fouten. Laat ook je scriptie opnieuw lezen door een derde persoon. Professioneel proeflezen of nakijken wordt gedaan door experts die ervoor zorgen dat jouw interpunctie-, spelling- en grammaticabewerkingen foutloos zijn. Lees hier ons artikel met de 6 beste tips voor het nakijken van je scriptie.

Met een definitieve opmaakcontrole zorgt je ervoor dat de eerste indruk van je scriptie je begeleider overtuigt. Alle opmaak moet correct zijn en voldoen aan de vereisten van de universiteit. Informeer nogmaals welke regels van toepassing zijn.

Stap 5. Afwerking en inleveren

Het is belangrijk dat je voor het printen en inbinden van je scriptie ook nog enkele dagen reserveert. Lees hier ons uitgebreide artikel met de 7 beste tips voor het printen en inbinden van je scriptie of thesis. Je kunt dit grofweg op 2 manieren doen:

  • Print lokaal in een copyshop en laat het daar inbinden: dit duurt meestal een dag, maar is afhankelijk van de bestelsituatie en de openingstijden van de winkel.
  • Ook kun je je scriptie of thesis online laten printen en inbinden. Je uploadt je scriptie, selecteer je binding en het wordt de volgende dag door de pakketdienst aan je geleverd. Je kunt bij verschillende websites je scriptie uploaden en ingebonden exemplaren thuis laten bezorgen. Bij Studentendrukwerk.nl heb ik zelf een erg goede ervaring. De kopieën van mijn scriptie zijn snel geleverd en waren precies hoe ik het voor ogen had!

 

Het is het beste om twee dagen in te plannen voor deze fase.

Voorbeelden van een bachelor- en masterscriptie planning

Voorbeeld van een planning voor een bachelorscriptie. Voor een taak van 3 maanden ziet je planning er grofweg als volgt uit:

Voorbereidingsfase 0,5 week
Het (literatuur)onderzoek 3,5 week
De schrijffase 4,5 week
Correctiefase 2,5 week
Afwerking en inleveren 0,5 week
Buffer 1,5 week

 

Voorbeeld van een planning voor een masterscriptie. Voor een taak van 6 maanden ziet je planning er grofweg als volgt uit:

Voorbereidingsfase 0,5 week
Het (literatuur)onderzoek 7 weken
De schrijffase 12 weken
Correctiefase 4,5 week
Afwerking en inleveren 0,5 week
Buffer 1,5 week

 

We wensen jou veel succes met het maken van jouw eigen planning!