Scriptie nakijken: de 6 beste tips

Scriptie nakijken: de 6 beste tips

januari 20, 2019 0 Door Sebastian Beerse

Je bent net klaar met het schrijven van een scriptie of thesis van honderden pagina’s lang. Het heeft je maandenlang bezig gehouden met onderzoek doen tot in de nachtelijke uurtjes en het verzamelen van ondersteunende data. Voordat je een verpletterende indruk kunt maken op je afstudeercommissie, is het kritisch nakijken van je scriptie essentieel. Hier zijn 6 praktische tips voor het nakijken van jouw scriptie of thesis.

Wist je dat…

je bij Studentendrukwerk.nl je scriptie kunt uploaden en laten printen en inbinden?

De allergoedkoopste

Razendsnelle levering

Uitstekende kwaliteit en service

Tip 1. Neem wat afstand van je scriptie

Het is erg moeilijk om een tekst na te kijken of te bewerken dat je net geschreven hebt. Het zit namelijk nog te vers in het geheugen en daarom heb je de neiging om veel fouten over te slaan. Leg je scriptie een paar uur, dagen of weken opzij (afhankelijk van hoeveel ruimte je nog hebt). Maak je hoofd even leeg en probeer vervolgens fris opnieuw naar je scriptie te kijken. Op deze manier zie je pas duidelijk wat er echt op papier staat.

Tip 2. Lees je scriptie achterstevoren

Begin met het laatste woord op de laatste pagina en werk terug naar het begin. Lees hierbij elk woord afzonderlijk. Deze techniek is met name handig voor het controleren van je spelling. Omdat het letten op inhoud, interpunctie en grammatica geen enkele zin heeft op deze manier, is jouw aandacht volledig gericht op de spelling van elk woord. Je kunt ook zin voor zin naar voren lezen om zo de grammatica te controleren. Dit zal je helpen om niet afgeleid te worden door inhoudsproblemen.

Tip 3. Bepaal je medium

Sommige mensen zitten liever een hele dag voor een computerscherm. Anderen drukken liever een kopie af om fysiek na te kunnen kijken met een markeerstift. Gebruik het medium die voor jou het beste werkt. Onthoud telkens waar je bent gebleven tijdens het nakijken door een markering op het papier of op je scherm.

Tip 4. Controleer één type fout tegelijk

Bij het nakijken van je scriptie weet je natuurlijk al dat je moet letten op spelling, grammatica en interpunctie. Maar het is ook belangrijk om de structuur van je scriptie te controleren. Richt je tijdens het nakijken telkens op één type fout tegelijk. Als je te veel fouten tegelijk probeert te identificeren, loop je het risico om je focus te verliezen en dat maakt het proeflezen minder effectief.

Tip 5. Durf irrelevante stukken te verwijderen

Kijk kritisch naar elke paragraaf om te zien of elk detail essentieel is voor jouw thesis. Als je iets ontdekt dat niet relevant is, verwijder het dan. Elke paragraaf moet naar de volgende overvloeien en elke alinea heeft zijn eigen onderwerpszin en conclusie voordat hij naar de volgende gaat. Past elke alinea in het gehele plaatje van je scriptie? Ondersteunt elk detail het verhaal wat je probeert te vertellen?

Tip 6. Gebruik hulpmiddelen (of juist niet?)

Spelling- of grammaticacheckers kunnen handige hulpmiddelen zijn, maar ze zijn helaas verre van waterdicht. Spellingcontroles hebben een beperkte woordenschat en identificeren ze geen spelfouten die een ander geldig woord vormen. Ook grammaticacheckers kennen maar een beperkt aantal regels en herkennen daarom niet alle fouten. Daarnaast geven ze niet aan wáárom een zin een grammaticale fout bevat. Je kunt deze tools wel gebruiken om bijvoorbeeld te lange zinnen te identificeren.