De 7 beste tips voor het printen en inbinden van je scriptie

De 7 beste tips voor het printen en inbinden van je scriptie

februari 16, 2019 1 Door Sebastian Beerse

Het is weer het begin van de periode waarin de meeste studenten hun scriptie moeten inleveren. Daarom bereiden we ons voor om zoveel mogelijk studenten te helpen om een prachtige scriptie af te leveren. We weten dat het een stressvolle tijd is, dus daarom hebben we de 7 beste tips voor het printen en inbinden van je scriptie hier samengesteld. Zo kunnen we voor jou het inleverproces zo soepel mogelijk laten verlopen.

Tip 1. Print minimaal 4 of 5 exemplaren

Meestal heeft je school of universiteit twee exemplaren nodig van jouw scriptie of proefschrift (voor de eerste én tweede lezer). Daarnaast is vaak nog een kopie vereist voor jouw eventuele stageplek. Ten slotte wil je naast een kopie voor jezelf misschien ook je ouders  een exemplaar ontvangen. We raden daarom aan vanaf het  4-5 exemplaren te laten maken. Het is het beste om van tevoren te bedenken hoeveel kopieën je nodig hebt. Zo kun je de volgende verzendkosten besparen als je toch een nieuwe bestelling nodig hebt.

Je kunt bij verschillende websites je scriptie uploaden en ingebonden exemplaren thuis laten bezorgen. Bij Studentendrukwerk  heb ik zelf een erg goede ervaring. De kopieën van mijn scriptie zijn snel geleverd en waren precies hoe ik het voor ogen had!

Tip 2. Kies hardcover, lijmbinding of spiraalbinding

Er zijn veel mogelijkheden met betrekking tot het printen en inbinden van je scriptie. We raden jou aan om een kwalitatief gebonden boekband van leer of linnen te gebruiken, omdat deze er het meest professioneel uitziet én duurzaam is. Veel universiteiten vereisen bepaalde kleuren, soorten vereisten (zoals een echte band – die van een boekbinder en niet van de copyshop) en materialen. Daarom raden wij jou aan om dit eerst te informeren bij jouw begeleider of school/universiteit.

Tip 3. Controleer randafstanden

Voor een ingebonden en enkelzijdig bedrukt exemplaar van jouw scriptie, raden we een randafstand van minimaal 2,5 cm aan voor de bindingszijde (dit is de linkerrand). Hierbij kun je een rechter randafstand en een afstand voor de kop- en voettekst hanteren van van minimaal 2 cm. Zorg er bij dubbelzijdig afdrukken voor dat de randafstanden worden gespiegeld en dat het paginanummer zich aan de linkerkant bevindt. In sommige gevallen worden de marges bepaald door je school of universiteit. Informeer daarom bij jouw begeleider of school/universiteit.

Tip 4. Automatiseer inhoudsopgave

We raden je aan een automatische inhoudsopgave te gebruiken. Anders is het noodzakelijk dat je de inhoudsopgave telkens aanpast bij elke verbetering of wijziging aan jouw scriptie of proefschrift. Zorg ervoor dat de hoofdstuktitels overeenkomen en dat de paginanummers die zijn opgegeven in de inhoudsopgave kloppen. Hierbij voorkom je dat je achter fouten komt na het printen en inbinden van je scriptie.

Wist je dat…

je in slechts 3 stappen geld kunt verdienen met je oude studieboeken?

1) Vul de ISBN’s van je boeken in en check direct het bod

2) Stuur ze gratis op

3) Ontvang binnen 7 dagen het geld op je rekening

Tip 5. Kies de juiste papierdikte

Het goedkoopste papier weegt meestal 80 gram. Deze papiersterkte wordt door de meeste leveranciers geboden. Wij raden jou echter aan wat dikker papier met 100 gram te gebruiken voor jouw scriptie. Het ziet er niet alleen beter uit, het resulteert ook in betere afdrukresultaten. Naast het technische aspect dat nodig is voor de binding met de harde kaft, ziet het er ook van hoge kwaliteit uit.

Tip 6. Let op opmaak zoals lettertype, lettergrootte en regelafstand

Vanwege de vele wijzigingen die je doorvoert gedurende het schrijfproces van je scriptie, kan het voorkomen dat bepaalde afwijkingen onopgemerkt blijven. Vooral als je links etc. van externe sites naar jouw document kopieert, kan het voorkomen dat de opmaak van het betreffende programma wordt overgenomen.

Tip 7. Print gekleurd of zwart en wit

Printen in kleur is tegenwoordig niet zo duur. Hij geeft je scriptie een professionele uitstraling. We raden je echter aan de pagina’s alleen in kleur af te drukken die je echt nodig hebt in kleur. Zoals een pagina met grafieken of afbeeldingen.

Weet je zeker dat je scriptie klaar is om geprint en ingebonden te worden? Lees hier ons artikel met de 6 beste tips voor het (laten) nakijken van je scriptie!