Je eerste baan na studie en afstuderen zoeken. De Do’s en Don’ts

Je eerste baan na studie en afstuderen zoeken. De Do’s en Don’ts

september 25, 2019 0 Door Sebastian Beerse

Dus je bent (bijna) afgestudeerd, en klaar om te zoeken naar je eerste baan na je studie. Bekijk hier de belangrijkste vacaturesites en vacaturebanken voor starters. Spannend? Ja. Moeilijk? Absoluut. Dit is niet alleen de eerste keer dat je echt geconfronteerd wordt met je professionele toekomst. Je voelt waarschijnlijk ook druk van vrienden, familieleden, docenten en jezelf om snel een baan te vinden. Helaas kan deze druk om alles goed te doen als je afstudeert ervoor zorgen dat je een eerste baan kiest die niet helemaal bij je past. Gelukkig hebben we alle do’s en don’ts om dit te voorkomen op een rij gezet!

Laat de druk voor het vinden van je eerste baan niet de overhand hebben

Het is waar dat veel pas afgestudeerden werkloos thuis zitten. Of een eerste baan na afstuderen hebben die eigenlijk niet bij ze past. Het is belangrijk dat je niet een functie krijgt die eigenlijk niet bij je past, alleen maar om een baan te hebben. Zet een stap terug, denk na over wat voor functie je zoekt en onderzoek welke verschillende opties er zijn. Bepaal voor jezelf je minimale eisen en houd je eraan. Leg jezelf niet zoveel druk op om een ​​baan te hebben voordat je afstudeert. Veel van je school- of universiteitsgenoten doen dat ook niet. Het geeft je de laatste paar weken van je universiteitscarrière waarvan je zou moeten genieten onnodig veel angst. Je krijgt die dagen niet meer terug!

Stel de juiste vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Een van de grootste fouten die gemaakt wordt tijdens het zoeken naar je eerste baan is het niet stellen van de juiste vragen bij je sollicitatiegesprek. Hierbij is het belangrijk dat je vragen stelt die inzicht geven in waar je aan begint. Houd daarom een lijst met vragen bij de hand. Vraag de interviewers wat ze leuk vinden aan het desbetreffende bedrijf of de organisatie, wat kenmerkend is voor de organisatie (hierover meer in het volgende hoofdstuk) en hoe een typische dag eruit ziet. Het stellen van dit soort vragen zal inzicht geven in wat de functie vereist, of het bedrijf of de organisatie bij je past en wat je potentiële baas verwacht. Onthoud dat hoe meer je vraagt, hoe meer je weet en hoe beter je in staat bent om je opties te evalueren.

Wist je dat…

Slechts 2% van de sollicitatiebrieven door de eerste ronde komt? Zorg ervoor dat je erbij zit!

Leer hoe je jezelf kunt verkopen met het Sollicitatiebriefhandboek

Al meer dan 2000 werkzoekenden geholpen

De ‘magische sollicitatiebriefformule’ uitgelegd in 10 vuistregels

Meer informatie

Houd rekening met de bedrijfscultuur

Er is echt niets ergers dan lid worden van een team waar je niet goed in past. Probeer zo goed mogelijk inzicht te krijgen in de sfeer op kantoor, en kennis te maken met je potentiële collega’s. En beslis dan of die omgeving en cultuur goed bij je past. Denk aan stages of bijbanen uit het verleden en bepaal waar je het meest van hield. Werk je het beste alleen of in een team? In een luide sfeer of in een stille ruimte? Probeer iets te vinden voor je eerste baan na afstuderen dat lijkt op waar je je het prettigst voelde.

Bepaal je 5-jaren-plan

Het is eng om na te denken over de toekomst en het is moeilijk je voor te stellen wat je over vijf jaar zou kunnen doen. Maar wanneer je de eerste grote stap van je carrière zet, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je in ieder geval de goede richting opgaat. Hoewel je eerste baan na afstuderen waarschijnlijk niet de laatste functie of het bedrijf is waar voor werkt, moet je er rekening mee houden dat het een belangrijke springplank is. Dus wees een beetje kieskeurig en zorg ervoor dat elke functie ervaring biedt dat relevant is voor de lange termijn.

Wist je dat…

je in slechts 3 stappen geld kunt verdienen met je oude studieboeken?

1) Vul de ISBN’s van je boeken in en check direct het bod

2) Stuur ze gratis op

3) Ontvang binnen 7 dagen het geld op je rekening

 

Heel veel succes met jouw zoektocht naar je eerste baan na je studie!