Enquête maken. 7 handige tips die je niet mag missen

Enquête maken. 7 handige tips die je niet mag missen

februari 9, 2019 0 Door Sebastian Beerse

Het ontwerpen van een enquête of vragenlijst houdt meer in dan alleen het kiezen welke vragen je moet stellen. Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op het succes of de mislukking van jouw vragenlijst. Houd dus rekening met deze 7 belangrijkste factoren bij het maken van jouw enquete. Als je rekening houdt met deze factoren weet je zeker dat je de meest betrouwbare resultaten verzamelt!

1. De methode van dataverzameling

Elke methode die je gebruikt om je data te verzamelen heeft andere factoren om rekening mee te houden. Wanneer je gegevens persoonlijk of telefonisch verzamelt, zullen de woordkeuze en gedrag van de interviewer een grote invloed hebben op je resultaten. Online enquêtes zijn weer afhankelijk van vraagformulering en ontwerp. Je hebt bij online enquêtes niet de mogelijkheid om de betekenis van je vragen over te brengen via lichaamstaal.  Daarom spelen de kleurkeuze en lay-out van online vragenlijsten een belangrijke rol bij de manier waarop respondenten jouw vragen interpreteren. Deze interpretaties zullen jouw resultaten beïnvloeden.

2. Vormgeving enquete

De woordkeuze van jouw vragenlijst is van cruciaal belang, maar het is ook belangrijk dat deze consistent vormgegeven is. Je vergroot daarmee de kans dat respondenten jouw enquête volledig begrijpen. Als je bijvoorbeeld verschillende lettergroottes en kleuren gebruikt voor verschillende vragen, moeten respondenten meer moeite doen om deze te begrijpen. Ook is het belangrijk dat schaalvragen consistent zijn. Voorkom dus dat deze van positief tot negatief voor de ene vraag geldt en van negatief voor positief voor de volgende binnen dezelfde enquête.

Wist je dat…

je met Survio GRATIS en gemakkelijk enquêtes kunt maken? Meer informatie

Een uitgebreider maand- of jaarabonnement nodig? Gebruik de unieke kortingscode ‘10OFFSURVIO‘ van Scriptieblog.com en krijg 10% korting!

Meer informatie

3. Het effect van type enquêtevragen

Zoals hierboven beschreven, het stellen van vragen met de juiste bewoording is een van de moeilijkste onderdelen van het maken van enquetes.  Als je een onduidelijke of technische woordkeuze gebruikt zijn respondenten minder geneigd om jouw vragen te beantwoorden. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat je twee vragen tegelijk stelt (bijvoorbeeld “Beoordeel uw ervaring met het eten en drinken”) of respondenten te beïnvloeden met je woordkeuze. Het geven van duidelijke instructies zonder mensen naar het ene of het andere antwoord te sturen, is een nauwkeurige evenwichtsoefening.

[metaslider id=”396″]

4. Vermijd enquêtemoeheid

Het is verleidelijk om vraagsecties toe te voegen met enorme rasters en veel keuzemogelijkheden. Maar hier loop je een risico mee. Deze kunnen respondenten namelijk zwaar belasten en vergroten hun mentale vermoeidheid tijdens de enquête. Soms zijn deze vragen natuurlijk noodzakelijk, maar vermijd ze als je kunt. Ook wil je geen onnodig ingewikkelde vragen schrijven die het werkgeheugen van de respondenten te veel belasten. Deze slecht ontworpen vragen dreigen veel afhakers te veroorzaken en kunnen van invloed zijn op de betrouwbaarheid van jouw resultaten.

5. Vraagvolgorde en consistentie

Elke vraag zou je in een logische volgorde moeten stellen. Door te springen van onderwerp naar onderwerp kan je je respondenten in de war brengen en ervoor zorgen dat ze vragen overslaan of helemaal afhaken.Zorg ervoor dat je jouw enquête eerst zorgvuldig test zodra deze af is. Hierbij kun je bepaalde inconsistenties in je vragenlijst vaststellen. Als je pagina- of vraaglogica gebruikt om te wijzigen welke vragen individuen kunnen zien, is het verstandig je enquête meerdere keren door te lopen. Zo kun je alle mogelijke paden tot voltooiing volgen.

6. Fouten in zelfrapportage van respondenten

Over het algemeen hebben mensen minder nauwkeurige herinneringen aan het alledaags gedrag dan dat ze denken. Het is verstandig om nauwkeurig te overwegen welke referentieperiodes je aanhoudt voor het soort gedrag dat we willen dat ze zich herinneren. Bijvoorbeeld, respondenten kunnen je waarschijnlijk vertellen hoeveel tijd ze hebben besteed aan reistijd naar hun werk, maar als ze vraagt ​​hoe lang ze pendelen in een jaar zal hun herinnering niet zo betrouwbaar zijn. Uiteindelijk moeten vragen over wat je probeert te meten  relevant zijn voor jouw respondenten.

7. Het analyseplan van jouw resultaten

Zowel de vraagtypen als de vraagvolgorde die je kiest, moeten passen bij het type analyse dat je wilt uitvoeren. Houd hier dan ook rekening mee voordat je je enquête rondstuurt. Ook is het verstandig om van tevoren te overwegen of je de enquêteresultaten wilt repliceren, of bepaalde gebeurtenissen wilt bijhouden. Het kan ook zijn dat je gewoon een eenmalige ad-hocanalyse wilt uitvoeren. Als je bijvoorbeeld bepaalde statistieken wilt bijhouden over tijd, moet je zorgvuldig vervolgvragen opstellen.

Wist je dat…

je in slechts 3 stappen geld kunt verdienen met je oude studieboeken?

1) Vul de ISBN’s van je boeken in en check direct het bod

2) Stuur ze gratis op

3) Ontvang binnen 7 dagen het geld op je rekening

Als je al deze factoren van het enquêteontwerp in overweging neemt, ben je goed op weg om een enquete te maken die betrouwbare resultaten oplevert!

Inmiddels je resultaten geanalyseerd en bijna klaar om je scriptie te (laten) nakijken? Lees hier ons artikel met handige tips!