4 tips om de deadline van je scriptie te halen

4 tips om de deadline van je scriptie te halen

januari 13, 2020 0 Door Sebastian Beerse

Of je nu ruim de tijd hebt, of dat je misschien toch net even te lang hebt gewacht met beginnen, je scriptie gaat niet zichzelf schrijven. Je weet dat je over de juiste kennis en ervaringen beschikt, je hebt er immers al maanden naartoe geleefd en gewerkt. Nu nog op papier zien te krijgen… Hieronder vind je een aantal handige tips om de scriptie deadline te halen. Er zal een last van je schouders vallen!

Tip 1: Maak een tijdschema in je plan van aanpak

Het klinkt logisch, en dat is het ook! Wanneer je een duidelijke planning in je plan van aanpak maakt zul je merken dat je er ook makkelijker aan zal gaan houden. Je hebt immers een duidelijk overzicht van de data en deadlines. Wij raden aan om een tijdschema bijvoorbeeld in Excel te maken met kleurtjes. Zo krijg je in een oogopslag te zien in welke week een bepaald onderdeel af moet zijn. Het geeft rust en overzicht, en dat helpt echt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Week 1: situatieschets
  • Week 2: probleemstelling
  • Week 3: hoofdvraag en deelvragen

Tip 2: Spreek af met medestudenten

Het maken van een scriptie is een vak apart. Het wordt ook wel als ‘saai en lastig’ beschouwd. Het is namelijk niet het spannendste onderdeel van je opleiding. Wij zien het dan ook vaas misgaan. De plannen worden uiteindelijk afgekeurd en de student dient opnieuw een onderzoek uit te voeren. Zij hebben te weinig tijd gestoken in hun verslag. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wat goed helpt is om eens per maand met andere studenten samen te komen. Hier ga je met elkaar sparren, kan je vragen stellen en krijg je inzicht in welke fase andere studenten zijn met hun scriptie. Grote kans dat jij extra gemotiveerd raakt (competitie gevoel) om net als de ander tijdig je scriptie af te krijgen.

Tip 3: Voorkom afleiding; zoek de bieb op

Dit klinkt misschien heel eenvoudig, maar afleiding schuilt overal. Je motivatie zakt al gauw je schoenen in. Hoe meer afleiding, hoe moeilijker het wordt om de draad weer op te pakken en je scriptie deadlines te halen. Soms is bijvoorbeeld het geluid uitzetten op je telefoon niet genoeg, zet hem liever even helemaal uit (of laat ‘m thuis). Wat bijvoorbeeld helpt is om eens per week (in overleg met het stagebedrijf) in een stilteruimte te werken van een bibliotheek. Hier is het rustig en vaak zie je andere studenten ook bezig zijn met opdrachten. Dit zorgt voor een positieve vibe!

Tip 4: Plan tijdig evaluatiemomenten in met je stagebegeleider

Het is belangrijk om het bedrijf inzicht te geven in de voortgang van je scriptie. Stel dat je een marketingplan opstelt voor een bedrijf, dien je ze allereerst het onderzoeksvoorstel te presenteren. Hierin geef je onder meer aan welke deelgebieden je gaat onderzoeken. Op het moment dat jij na je onderzoeksvoorstel direct je scriptie gaat schrijven, kan het voorkomen dat het bedrijf nog graag wijzigingen ziet in het voorstel. Het probleem is dat er waarschijnlijk vertraging gaat ontstaan en daarmee je scriptie deadline in gevaar komt. Je dient namelijk zowel je onderzoeksvoorstel en scriptie aan te passen. Wij raden dan ook aan om meerdere evaluatiemomenten in te plannen.

Wist je dat…

je een verpletterende eerste indruk kunt maken door je scriptie kwalitatief te laten printen en inbinden bij Studentendrukwerk.nl?

De allergoedkoopste

Razendsnelle levering

Uitstekende kwaliteit en service

Met deze tips zul je je scriptie deadline zeker halen. Nog meer motivatie nodig? Lees hier onze 7 tips voor het schrijven van je scriptie!

Dit artikel delen: