Zo vind je de perfecte stage of afstudeerstage

Zo vind je de perfecte stage of afstudeerstage

februari 21, 2019 0 Door Sebastian Beerse

Een stage vinden die volledig aansluit op jouw opleiding en interesses is moeilijk. Je hebt de grootste kans om de perfecte afstudeerstage te vinden als je verschillende strategieën gebruikt. Deze vereisen tijd en planning, maar de resultaten zijn zeker de moeite waard. Gelukkig hebben wij ze voor je samengesteld. Dit zijn beste manieren om jouw perfecte afstudeerstage te vinden!

Wist je dat…

je in slechts 3 stappen geld kunt verdienen met je oude studieboeken?

1) Vul de ISBN’s van je boeken in en check direct het bod

2) Stuur ze gratis op

3) Ontvang binnen 7 dagen het geld op je rekening

1. Begin op tijd met je zoektocht naar jouw stage

Houd er rekening mee dat bepaalde sectoren en stages vroege deadlines hebben en al in november stagiaires werven en aannemen. Het starten van je zoektocht naar een afstudeerstage tijdens de winterperiode biedt je voldoende tijd. Het kan je ook de mogelijkheid bieden om waardevolle contacten te leggen met alumni of professionals binnen voor jou relevante organisaties voordat je terugkeert naar de universiteit.

2. Houd een brede oriëntatie

Bepaal wat je wilt doen, maar wees niet te specifiek. Het opdoen van ervaring in verschillende loopbaangebieden is een goed idee als je niet zeker bent van de loopbaan die je na je studie wilt volgen. Denk na over wat je leuk vindt en hoe dat in een carrière kan overgaan. Stages kunnen je kansen bieden en een kans maken om nieuwe en uitdagende carrièregebieden te ontdekken.

3. Gebruik online bronnen voor afstudeerstages

Er zijn een aantal websites gespecialiseerd in stages en deze zijn vaak een goede plek om jouw zoektocht te beginnen. Bezoek ook bedrijfswebsites en online en offline advertenties om werkgevers te vinden die mogelijk geïnteresseerd zijn in het aannemen van een stagiair.

De meest gebruikte websites zijn:

  • Stage.nl. Stage.nl is onderdeel van YoungCapital.  YoungCapital is een van de grootste uitzenders van Nederland. Via een uitgebreid online netwerk staan zij in contact met ruim 6 miljoen jonge talenten.
  • Stageplaza.nl. Stageplaza heeft een groot netwerk aan maatschappelijke partners en werkt al sinds de oprichting samen met de belangrijkste onderwijsinstellingen.
  • Stagemarkt.nl.

4. Netwerk

Praat met familie, vrienden, docenten, universiteitsadviseurs en loopbaanadviseurs over welk type afstudeerstage je wilt, wanneer en waar. Contact opnemen met alumni van jouw universiteit kan je waardevolle informatie geven over carrièremogelijkheden en stages die je kunt volgen. Vergeet niet een bedankje te sturen voor hun tijd en het delen van hun expertise.

5. Woon carrièrebeurzen bij

Topwerkgevers wonen vaak carrièrebeurzen bij om getalenteerde stagiairs en werknemers te werven en aan te nemen. Wees hierbij voorbereid op een goede introductie die beschrijft hoe je van waarde kunt zijn voor een werkgever. Zorg er zeker voor dat je contact opneemt met eventuele recruiters die je op een beurs ontmoet.

6. Maak een profiel aan op de populaire vacaturesite sites

Hoe vind je afstudeerstages via internet? Probeer vacaturesites zoals Monsterboard.nl, Indeed.nl en LinkedIn.nl. Zorg ervoor dat je je profiel volledig invult en laat via de instellingen zien aan job recruiters dat je actief op zoek bent naar een afstudeerstage. Het maakt niet uit naar welk type stage je op zoek bent; het is altijd belangrijk om je profielen op deze vacaturesites up-to-date te houden.

Als je je perfecte stage gevonden hebt, kan jouw afstudeeravontuur beginnen. Bekijk hier al onze handige artikelen in de categorie Scriptiebegeleiding!