Hoe doe je een Literatuuronderzoek of Literatuurstudie?

Hoe doe je een Literatuuronderzoek of Literatuurstudie?

januari 4, 2019 0 Door Sebastian Beerse

Een hoog cijfer voor je scriptie begint met goed literatuuronderzoek. Aangezien dit onderzoek als fundament dient speelt het een erg belangrijke rol. Uit het literatuuronderzoek citeer je relevante bronnen en kader je jouw scriptieonderwerp af. Maar hoe pak je dit het beste aan? We vertellen het je hieronder met ons stappenplan!

Wist je dat…

je in slechts 3 stappen geld kunt verdienen met je oude studieboeken?

1) Vul de ISBN’s van je boeken in en check direct het bod

2) Stuur ze gratis op

3) Ontvang binnen 7 dagen het geld op je rekening

Stappenplan literatuurstudie

1. Kies een onderwerp en bepaal je onderzoeksvraag.

Een goed literatuuronderzoek moet geleid worden door één centrale onderzoeksvraag. Hierbij is belangrijk je te realiseren dat je literatuurstudie niet een verzameling losse studies binnen jouw onderzoeksgebied is. Maar het is een serie artikelen met achtergrondinformatie en ontwikkelingen die gerelateerd zijn aan een onderzoeksvraag. Deze moeten door jou worden bestudeerd, geïnterpreteerd en samengevoegd.

Tips:

  • Zorg ervoor dat je onderzoeksvraag niet te breed of te beperkt is. Is het wel beheersbaar?
  • Begin met het opschrijven van termen die gerelateerd zijn aan jouw vraag. Deze zullen later nuttig zijn voor zoekopdrachten.
  • Bespreek je onderwerp met je scriptiebegeleider, als je de kans hebt.

2. Bepaal de omvang van jouw literatuuronderzoek.

Naar hoeveel onderzoeken moet je kijken? En hoe uitgebreid moet het zijn? Hoeveel jaar zou het moeten dekken? De antwoorden op deze vragen kunnen afhankelijk zijn van jouw opdracht.  Er kan bijvoorbeeld in beschreven staan hoeveel bronnen de opdracht nodig heeft.

3. Selecteer de databases die je gebruikt om jouw zoekopdrachten uit te voeren.

Maak een lijst van de databases die je wilt doorzoeken.

De meest gebruikte databanken zijn:

  • Google Scholar. Via www.scholar.google.nl kom je bij de speciale Google-zoekmachine voor wetenschappelijke literatuur terecht. De toegang tot een artikel is alleen niet altijd gratis. De meeste scholen en universiteiten bieden gelukkig een VPN-verbinding aan, waarmee je thuis toegang kunt krijgen tot Google Scholar.
  • De online catalogus van de bibliotheek van je school of universiteit. Je school of universiteit heeft een grote database met literatuur (boeken en artikelen/tijdschriften) die in de eigen bibliotheek beschikbaar is. Zet je VPN-verbinding aan om tot meer artikelen toegang te verkrijgen. Je kan natuurlijk ook op je school of universiteit werken.
  • PiCarta. Via de bibliotheek van je school of universiteit kun je vrijwel altijd gratis zoeken in de database PiCarta. Hierin zijn de gegevens van alle in Nederland verkrijgbare publicaties opgenomen. Dus ook de boeken en tijdschriften die niet bij je eigen bibliotheek verkrijgbaar zijn.
  • JSTOR. JSTOR is een digitale bibliotheek met academische tijdschriften en boeken. Ook zijn deze databases vaak vanuit je school of universiteit beschikbaar.

4. Voer je zoekopdrachten uit en vind de literatuur. Blijf hierbij op de hoogte van jouw zoekopdrachten!

Noteer de zoekopdrachten die je in elke database uitvoert. Hierdoor kun je ze later nog eens gebruiken. Ook vermijd je doodlopende zoekopdrachten die je bent vergeten en die je al had geprobeerd.

Tips:

  • Gebruik de referenties van je geciteerde onderzoeken om andere relevante artikelen te ontdekken.
  • Vraag je studiebegeleider of een docent in jouw onderzoeksgebied of je belangrijke artikelen mist.

5. Beoordeel de literatuur.

Hier zijn enkele vragen om je te helpen jouw literatuuronderzoek te beoordelen:

  • Wat waren de onderzoeksvragen van geciteerde onderzoeken? En wat probeerden de auteurs te ontdekken?
  • Wat waren de onderzoeksmethoden? Bestudeer hierbij de literatuurstudie, de gebruikte steekproeven en variabelen. Ook zijn de resultaten en de conclusies belangrijk. Lijkt het onderzoek compleet? Had het beter kunnen worden uitgevoerd? Welke verdere vragen roept het op? Probeer deze vragen zo kritisch mogelijk te beantwoorden.
  • Kom je ook tegenstrijdige artikelen tegen? Als er tegenstrijdige studies zijn, waarom denk je dat dat is?
  • Hoe worden de auteurs in het veld bekeken? Zijn deze studies vaker geciteerd? Zo ja, hoe zijn deze beoordeeld?

Tips:

  • Nogmaals, bekijk de samenvattingen zorgvuldig.
  • Houd nauwkeurige aantekeningen bij, zodat je je eigen gedachten tijdens het onderzoeksproces terug kunt lezen.

Wist je dat…

je een verpletterende eerste indruk kunt maken door je scriptie kwalitatief te laten printen en inbinden bij Studentendrukwerk.nl?

De allergoedkoopste

Razendsnelle levering

Uitstekende kwaliteit en service

Sta jij zelf op het punt om te beginnen met afstuderen? Of ben jij op dit moment bezig met het schrijven van een scriptie (of thesis)? Lees dan hier ons artikel vol met bruikbare tips!

Dit artikel delen: