Introductie scriptie. 5 tips voor een geweldige inleiding
Voor veel studenten is het het engste om aan de slag te gaan met het schrijven van de introductie of inleiding van je scriptie. In deze sectie moet namelijk het meeste van je literatuuronderzoek of voorbereidend werk worden gedaan. Maar het is niet altijd duidelijk wat moet worden opgenomen in je introductie of inleiding en hoe je een goede eerste indruk bij je lezers kunt maken. Als je op dit moment vastzit en niet weet hoe je moet beginnen, helpen wij je hier verder. Een goede inleiding trekt lezers naar binnen terwijl je een sterk fundament van je scriptie uiteenzet. Er is helaas geen manier om een vaste introductie te schrijven die altijd voor elk onderwerp werkt. Maar de onderstaande tips helpen je op weg!
1. Wie is je lezerspubliek?
Voordat je zelfs begint met je eerste zin, stel je jezelf eerst de vraag wie je lezers zijn. Je eerste en belangrijkste lezer is natuurlijk je begeleider die je werk beoordeelt en de mensen die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor het behalen van je diploma. Maar houd ook rekening met lezers van je scriptie die geen specialisten zijn in jouw vakgebied. Als je met deze lezers in je hoofd schrijft zul je zo duidelijk mogelijk zijn. Hierdoor wordt je scriptie begrijpelijker en over het algemeen leuker om te lezen.
2. Houd lezers vast en trek hun aandacht
De eerste zin van het artikel is cruciaal. Terugkijkend op je eigen onderzoek, hoeveel artikelen heb je overgeslagen alleen omdat ze bij het lezen van de eerste zinnen je aandacht niet konden vasthouden? De beste manier om je scriptie inleiding te beginnen is met een zin die breed en interessant is en naadloos aansluit op je betoog. Ook is het verstandig om te beginnen met een bredere uitspraak en daarmee een breder publiek aanspreekt. Maak een lijst van wat interessant is aan je onderwerp. Zijn er actuele gebeurtenissen waarop het betrekking heeft of controverses die ermee verband houden die interessant kunnen zijn voor jouw onderzoek? Begin breed en beperk je vervolgens tot je specifieke onderwerp.
3. Geef relevante achtergrondinformatie in je scriptie introductie
Een goede inleiding moet ook voldoende achtergrondinformatie bevatten om de lezer de stelling en argumenten van je scriptie (of thesis) te laten begrijpen. De benodigde achtergrondinformatie is natuurlijk afhankelijk van het onderwerp. Er moet voldoende achtergrondinformatie zijn zodat je er niet te veel tijd mee hoeft door te brengen in de hoofdtekst. Maar ook niet dusdanig veel dat het oninteressant wordt.
4. Geef de lezer algemene kennis van waar het artikel over gaat
Laat de lezer weten wat het doel van het onderzoek is. Zorg er hierbij voor dat je volgende punten opneemt:
- Beschrijf kort de motivatie voor je onderzoek (als je dat nog niet in de eerste zin hebt gedaan)
- Beschrijf het onderwerp en de omvang van je onderzoek
- Leg de praktische toepasbaarheid van je onderzoek uit
- Leg de wetenschappelijke relevantie van je onderwerp uit – je kunt de belangrijkste wetenschappelijke artikelen opnemen en kort uitleggen en hoe deze verband houden met je onderzoek
5. Beschouw alle kernpunten en leid de scriptie doelstelling in
De scriptie introductie of inleiding moet een voorproefje geven van wat er gaat komen en de lezer prikkelen met voldoende begrip van de belangrijkste punten. Maar laat toch het beste voor de rest over. In je introductie wil je misschien naar de doelstelling leiden door een paar van je belangrijkste ondersteunende details kort aan de orde te stellen.
Succes met het schrijven van de introductie van je scriptie!