Studenten laptop kopen voor je studie. 6 tips en advies

Studenten laptop kopen voor je studie. 6 tips en advies

augustus 14, 2019 1 Door Sebastian Beerse

Met een nieuw academisch jaar komt vaak de behoefte aan een nieuwe laptop. De juiste laptop voor jou helpt je ook met afstuderen en het efficiënt schrijven van je scriptie. Vooral voor studenten kan het moeilijk zijn om het juiste model te kiezen. Hoeveel moet je (of je ouders) van plan zijn te besteden? Hoe krachtig moet deze laptop echt zijn? Kan een Chromebook of een MacBook de klus klaren? Wat dacht je van een tablet? Wees niet bang: zelfs met honderden opties is het kiezen van de juiste studenten laptop eenvoudig als je een paar eenvoudige richtlijnen volgt. Deze richtlijnen en advies hebben wij voor je op een rij gezet! Als je alleen op zoek bent naar de goedkope opties (of met exclusieve studentenkorting), ga dan helemaal naar beneden.

1. Houd rekening met je studie

Als het gaat om het gebruik van je laptop of desktop, hebben verschillende studenten verschillende behoeften. Afhankelijk van de opleiding of studie, heb je misschien wel voldoende aan een goedkoop model. Een model dat beschikt over basisprincipes zoals tekstverwerking, webbrowsen en e-mail. Als dat inderdaad alles is dat je nodig hebt, en je school of universiteit vereist niet specifiek dat je een MacBook of Windows-gebaseerd systeem hebt, overweeg dan een Chromebook. Voor slechts € 200 kun je er een krijgen die snel opstart en veel Windows-specifiek gedoe vermijdt. Bekijk het aanbod Chromebooks bij belangrijkste aanbieders hieronder:

Aan de andere kant, het kan zijn dat je opleiding andere capaciteiten van je laptop vraagt. Zoals grafisch intensieve dingen zoals 3D-modellering en videobewerking. Dan wil je zeker weten dat z’n studenten laptop een betere processor heeft (zoals een Intel Core i7), veel RAM (minimaal 16 GB), en een goede grafische kaart. Verwacht een prijskaartje van minimaal €700. Bekijk voorbeelden bij Coolblue.nl en Bol.com. Weet je niet zeker wat je laptop moet kunnen voor jouw studie of opleiding? Bij Campusshop.nl kun je aangeven welke studie je doet. En daarna laten zij zien welke voorkeuren je school of universiteit heeft!

Houd er rekening mee dat als je op zoek bent naar een MacBook, de prijs waarschijnlijk een stuk hoger zal zijn. Denk hierbij aan een prijskaartje van ongeveer €999. Bekijk hier de aanbiedingen.

2. Bij een studentenlaptop is schermgrootte belangrijk

Schermgrootte is ook een belangrijke factor om mee te wegen tijdens je keuze. Het bepaalt de totale grootte en het gewicht van de laptop.

Iets groter dan 15,6 inch past niet gemakkelijk (of helemaal niet) in een rugzak. Maar als het kleiner is dan bijvoorbeeld 13,3 inch, wordt het snel te krap om efficiënt je scriptie te kunnen schrijven. Let ook op het gewicht van de laptop, ongeacht welke schermgrootte je ook kiest. Het is erg ongemakkelijk om een hele dag op de campus rond te lopen met een te zware laptop. Coolblue.nl en Bol.com hebben een aantal goede studenten laptops met een schermgrootte van 13 inch (de meest geschikte schermgrootte wat ons betreft).

3. Kom ik weg met enkel een tablet en toetsenbord?

Misschien, maar vraag jezelf af: wat is het echte voordeel? De meeste studenten hebben altijd een toetsenbord nodig voor het maken van aantekeningen, dus heb je echt een toetsenbord nodig dat kan worden verwijderd? Ga je het scherm ooit helemaal alleen gebruiken voor je studie – vooral als het een groot, log scherm is, zoals 12-13 inch? Een afneembaar toetsenbord is nog een ding om opgeladen te houden, nog een ding om te verliezen of per ongeluk te vergeten thuis. Ik zeg niet dat een tablet-toetsenbordcombinatie niet kan werken voor sommige studenten, maar ik denk dat een convertible (inklapbare) een stuk logischer is. Daarnaast geeft het je veel meer koopopties.

4. Overschat opslagcapaciteit niet

Er was eens de regel voor het kopen van een studenten laptop: ‘Koop de grootste harde schijf die je kunt betalen.’ Tegenwoordig heeft het meestal de voorkeur om de snelheid boven de grootte te kiezen. Dat betekent afstappen van de traditionele harde schijf van 1 TB ten gunste van een solid-state drive (SSD) met een kleinere capaciteit, waardoor zelfs een lower-end laptop sneller werkt en tegelijkertijd de levensduur van de batterij wordt verlengd.

Maar heb je dan wel genoeg aan bijvoorbeeld 256 GB opslag of zelfs 128 GB? Dat is wat je waarschijnlijk zult vinden in veel van de meer betaalbare laptopmodellen (een Chromebook heeft misschien nog minder). Maar vergeet niet dat we inmiddels in een ‘Cloud’ (online opslag) gebasseerde wereld leven: de meeste studenten streamen hun muziek en films van diensten zoals Spotify en Netflix. Daarom hebben ze steeds minder lokale opslag nodig voor media. Documenten  nemen zeer weinig ruimte in beslag en zullen tegenwoordig waarschijnlijk toch worden bewaard op Google Drive of Office Online.

5. Vergeet Microsoft Office, tenzij het gratis is

Neem contact op met je school of universiteit om te zien of je Office 365 gratis kunt krijgen!

De meeste studenten hebben een basis van tools nodig: tekstverwerker, spreadsheetmanager en presentatiebuilder. En goed nieuws: je kunt Microsoft Office 365 voor Education mogelijk gratis krijgen. Microsoft biedt dit programma momenteel gratis aan voor studenten en docenten. Alles wat je nodig hebt is een geldig e-mailadres van je school of universiteit. Als dat niet lukt, biedt Office.com gratis versies van de belangrijkste applicaties met basisfuncties ingeschakeld.  Als alternatief kunt je een alternatief voor Microsoft Office overwegen zoals LibreOffice en WPS Office. De laatste is een bijzonder goede keuze als je al bekend bent met Microsoft Office, omdat het een zeer vergelijkbare interface heeft.

6. Ik heb weinig geld voor een studenten laptop. Welke opties heb ik?

Het belangrijkste is om de aanbiedingen in de gaten te houden voor de goedkope studenten laptops. Veel aanbieders hebben een aparte ‘aanbiedingen’ of ‘outlet’ pagina. Of zelfs pagina’s met aanbiedingen met studentenkortingen tot wel 20% (exclusief voor studenten)! Vaak heb je alleen een geldig email-adres van je school of universiteit nodig. We hebben ze hier allemaal voor je op een rij gezet!

Je kunt er ook voor kiezen om een laptop te huren voor een klein bedrag per maand. Je profiteert daarbij ook van een reparatieservice mocht je laptop kapot gaan. Misschien voor jou de ideale oplossing als je als student even krap bij kas zit!

Veel succes met het vinden van de perfecte studenten laptop voor jouw studie!

Dit artikel delen: