Scriptie voorwoord schrijven. Hier moet je op letten

Scriptie voorwoord schrijven. Hier moet je op letten

juni 22, 2019 0 Door Sebastian Beerse

Een voorwoord schrijven is niet per definitie gangbaar in een wetenschappelijk artikel, omdat ze meestal ongepubliceerd blijven en het lezerspubliek dus wordt beperkt. In sommige gevallen is het wel logisch om voorwoord een te schrijven. Dit geldt vooral voor bachelor- en masterscripties, die worden uitgevoerd in samenwerking met bedrijven. In deze gevallen is het een goede zaak om mensen te noemen die je tijdens het schrijven van je scriptie hebben geholpen. Wat precies moet staan in een voorwoord, en hoe het moet worden geformuleerd leggen we in dit artikel uit!

Wist je dat…

je in slechts 3 stappen geld kunt verdienen met je oude studieboeken?

1) Vul de ISBN’s van je boeken in en check direct het bod

2) Stuur ze gratis op

3) Ontvang binnen 7 dagen het geld op je rekening

1. Het format

Het voorwoord staat voor de inhoudsopgave en introductie. Het voorwoord is dus niet genummerd of geschreven in wetenschappelijke taal. Toch moet je voldoen aan de officiële vereisten van jouw school of universiteit. Zoals lettertype, grootte, regelafstand en marge. Het zou ongeveer één pagina van je scriptie of thesis moeten beslaan, hoogstens twee.

2. Voor het schrijven van het voorwoord

Zoals hierboven beschreven, je moet eerst overwegen of een voorwoord schrijven voor jouw scriptie of thesis überhaupt logisch is. Zo ja, bedenk welke mensen je allemaal wilt bedanken. Of wil gewoon het ‘belangrijkste’ noemen. Het voorwoord moet namelijk niet overbelast worden, vooral niet voor bachelor- en masterscripties! Daarnaast is persoonlijke motivatie erg belangrijk. Voordat je het voorwoord daadwerkelijk gaat schrijven, is het het beste om eerst na te denken wat je wilt vertellen en het alvast in een notendop op te schrijven.

3. De opbouw van het voorwoord

Het voorwoord van je scriptie of thesis bestaat uit 2 hoofdpunten: de motivatie voor de totstandkoming van je onderzoek en een korte dankzegging. Voor een diepgaande beschouwing is de introductie bedoeld. Je kunt ook al in de beschrijving van de oorsprong van je scriptie, de hulp van mensen noemen en hoe de samenwerking verliep. Wanneer je met verschillende auteurs gewerkt hebt, is het ook verstandig om kort de werkverdeling in het voorwoord te vermelden.

4. De formaliteiten

In de dankzegging moet je niet alleen de voor- en achternaam vermelden, maar ook alle titels van gerefereerde personen. Deze tonen de lezer de relevantie van hun hulp voor jouw scriptie of thesis. Vooral in samenwerking met een bedrijf of instelling is het raadzaam om meerdere mensen samen te voegen in één groep, in plaats van iedereen bij naam te noemen. Tot slot vermeld je je volledige naam, plaats van levering en datum in het voorwoord. Opgelet: in tegenstelling tot de plaats verwijst de datum niet naar de indiening van je volledige scriptie, maar naar de dag waarop het voorwoord werd geschreven. Optioneel kan je e-mailadres ook worden bijgevoegd.

Wist je dat…

je een verpletterende eerste indruk kunt maken door je scriptie kwalitatief te laten printen en inbinden bij Studentendrukwerk.nl?

De allergoedkoopste

Razendsnelle levering

Uitstekende kwaliteit en service

Succes met het schrijven van je voorwoord en de rest van je scriptie. Lees hier ons artikel met onze 7 beste tips voor het schrijven van je scriptie!

 

Dit artikel delen: