Het verschil tussen scriptie en thesis
De termen ‘scriptie’ en ‘thesis’ worden tegenwoordig vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is nou precies het verschil tussen een scriptie en een thesis? We leggen het hier uit!
Terminologie
Kort gezegd is het antwoord op deze vraag heel simpel: er is geen verschil. Zowel ‘thesis’ als ‘scriptie’ kunnen gebruikt worden, en geen van beiden is fout. Toch worden deze termen net wat vaker gebruikt om een eindwerk voor het behalen van een andere graad aan te duiden.
Scriptie
De term ‘scriptie’ wordt vaker gebruikt om het eindwerk van een student aan te duiden, als doel om de graad van bachelor of master te behalen. Een scriptie moet aantonen dat een student in staat is om zich volledig in een onderwerp of probleemstelling vast te bijten. Denk hierbij aan het systematisch ordenen van bestaande literatuur. Uiteindelijk zal over dit onderwerp dan een logische conclusie getrokken moeten worden.
Thesis
De term ‘thesis’ wordt vaker voor een net ander doeleinde gebruikt. Namelijk om het eindwerk van een student aan te duiden, als doel om een PhD titel te behalen. Een student moet hier voor dus eerst een mastergraad hebben gehaald. In deze thesis zal je verschillende stellingen moeten aannemen en deze bewijzen. Hiervoor zal de student zelf de dataverzameling- en ordening moeten doen.
Aan de slag met een scriptie of thesis
Zoals ik hierboven al eerder aangaf, zowel scriptie als thesis mogen gebruikt worden om je afstudeer eindwerk aan te duiden. Het proces om succesvol af te studeren is daarom gelijk voor beiden. De stappen bestaan uit:
- Afbakenen van je onderwerp
- Verzamelen van bronnen
- Ordenen van relevante artikelen
- Schrijven van je scriptie of thesis
Sta jij zelf op het punt om te beginnen met afstuderen? Of ben jij op dit moment bezig met het schrijven van een scriptie (of thesis)? Lees dan hier ons artikel met bruikbare tips!