Doorstuderen na HBO of na MBO, of werken?

Doorstuderen na HBO of na MBO, of werken?

september 18, 2019 0 Door Sebastian Beerse

Het is misschien wel de moeilijkste keuze waar je als afstudeerder voor staat. Ga je doorstuderen na HBO, MBO of zelfs Master? Of ga je werken en op zoek naar een startersbaan of startersfunctie? Wil je een academische weg inslaan en op zoek gaan naar een diploma of titel? Of wil je gewoon beginnen met werken en kijken waar het schip strandt? Er zijn een aantal routes die je kunt nemen na je school of universiteit. En deze reis zal voor iedereen anders zijn. Als je nog steeds aan het twijfelen bent over je volgende zet, is het goed om alle voor- en nadelen naast elkaar te zetten. Dit stelt je vaak in staat om een gewogen besluit te nemen. Daarom hebben we alle voordelen en nadelen van doorstuderen en werken alvast handig voor je uiteengezet!

1. Volg een vervolgstudie

De voordelen van doorstuderen

 • Het behalen van een academische titel is een geweldig teken van prestatie, want ze zijn niet gemakkelijk te krijgen. Er een hebben is het bewijs dat je kunt studeren, hard werken en je tijd beheren. Dit zijn dingen die elke werkgever namelijk graag ziet.
 • Voor veel banen moet je een diploma hebben om zelfs in aanmerking te komen voor de functie. De salarissen van deze functies zijn vaak bovengemiddeld, en mensen die diploma’s hebben verdienen over het algemeen ook meer.
 • Doorstuderen kan je helpen om belangrijke vaardigheden te ontwikkelen. Zoals goede schrijfvaardigheden, werken volgens deadlines en het vermogen om kritisch te denken. Het hebben van dit soort vaardigheden is een groot voordeel wanneer je op zoek bent naar een baan.
 • De hogeschool of universiteit is een geweldige omgeving om je geest te verruimen en te groeien als persoon. Het studentenleven is zeldzaam en uniek. Veel mensen vinden het een ideaal overgangsritueel naar de rest van je leven.

De nadelen van doorstuderen

 • Studeren is duur. Je zult misschien een studielening moeten krijgen. Je zult hierdoor misschien een studieschuld opbouwen en daardoor schulden kunt betalen voordat je zelfs maar een kans krijgt om aan je carrière te beginnen.
 • Bovendien zijn er slechts enkele titels of graden die je een baan kunnen garanderen direct nadat je klaar bent. Titels zoals geneeskunde en techniek hebben meestal goede vooruitzichten op een baan, maar dat is ook de reden dat dit een van de moeilijkste en meest concurrerende opleidingen is om te doen. Vele titels brengen je gewoon naar een nieuwe startlijn.
 • Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor een vervolgstudie na de middelbare school. Hierdoor zal het aantal mensen met dezelfde kwalificatie als jij waarschijnlijk vrij hoog zijn. Dit betekent meer concurrentie voor dezelfde banen.
 • Academische opleiding aan de universiteit leren je niet altijd de praktische vaardigheden die je moet kennen om in een bepaalde branche te werken. Voor sommige functies heb je misschien extra training nodig.

Wist je dat…

een groeiende groep kiest voor een combinatie van werken en studeren?

Volg een thuisstudie en kies voor het beste van beide werelden

NHA Thuisstudies voordeligste opleider van Nederland

15 dagen gratis op proef

Meer informatie

2. Ga op zoek naar een startersbaan

De voordelen van werken

 • Meteen werken na afstuderen betekent dat je zo snel mogelijk geld verdient. Je vermijdt de enorme hoeveelheid schulden aan studentenleningen die meestal bij een voltijdstudie hoort.
 • Je kunt een steeds groter wordend aanbod aan traineeships verkennen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om erachter te komen wat je leuk vindt en waar je goed in zult zijn.
 • Je zult waardevolle werkvaardigheden ontwikkelen, zoals teamwork en het omgaan met druk. Deze zullen je goed van dienst zijn gedurende je hele carrière.
 • Geen (groeps)opdrachten, essays, toetsen of tentamens meer. In tegenstelling tot studenten, zal je vrije tijd echt vrij zijn. Zonder al die extra stress die voortkomt uit het volgen van een opleiding.

De nadelen van werken

 • Het meteen starten met een baan of startersfunctie na afstuderen kan mogelijk je carrièremogelijkheden beperken. Over een paar jaar merk je misschien dat je bent opgeleid voor een baan die je niet meer leuk vindt. Maar veranderen kan betekenen dat je opnieuw een opleiding of cursus moet volgen
 • Je gaat regelrecht de ‘echte wereld’ in. Met alle volwassen verantwoordelijkheid die daarbij hoort. Je zult niet de soms soepelere overgang naar de volwassen wereld krijgen die je als student krijgt.
 • Hoewel je geen toetsen of opdrachten zoals als student zult hebben, zul je op veel manieren op je werk elke dag worden getest. Als je de eisen van je baas niet waarmaakt, kun je helemaal geen baan meer hebben.
 • Helaas zul je een echte schoolvakantie missen. Hoewel je hier en daar nog steeds vrije tijd hebt, zijn reguliere lange vakanties voorbij.

Inmiddels besloten om op zoek te gaan naar een gave startersbaan of startersfunctie? Bekijk hier de belangrijkste vacaturesites en vacaturebanken voor starters.

Heel veel succes met het maken van je besluit!

Dit artikel delen: