12 Stappen naar een geweldige discussie van je scriptie
De discussie van je scriptie is een hoofdstuk dat teruggrijpt naar de hypothese die je in je inleiding hebt opgesteld. Lees dus je inleiding nogmaals zorgvuldig door voordat je de discussie gaat schrijven. Je zult namelijk bespreken of de hypothese is bevestigd of verworpen op basis van je onderzoek. Vervolgens is het belangrijk om aan te tonen hoe door deze kennis het desbetreffende veld is veranderd. Hoewel de introductie over het algemeen begint en beperkt wordt tot de specifieke hypothese, begint de discussie met de interpretatie van de resultaten en wordt vervolgens steeds breder om de waarde van de bevindingen in het algemene veld te bespreken.
Volg hierbij drie belangrijke richtlijnen:
- Beantwoord de vragen uit de inleiding (centrale onderzoeksvragen)
- Laat zien hoe deze antwoorden worden ondersteund door de resultaten
- Leg uit hoe deze antwoorden passen bij de bestaande kennis over het onderwerp
Houd er rekening mee dat het discussiehoofdstuk als het belangrijkste deel van je scriptie of thesis kan worden beschouwd. Wees daarom niet verrast als je meer dan één schrijfpoging nodig hebt voor dit hoofdstuk.
De 12 stappen naar een geweldig discussiehoofdstuk
Om ervoor te zorgen dat je boodschap glashelder blijft moet de discussie kort en krachtig zijn. Maar het is belangrijk dat ze je conclusies ondersteunen, uitwerken, toelichten en verdedigen. Zorg ervoor dat de discussie in je scriptie een interpretatie of duiding is en niet alleen een samenvatting van de resultaten. Help je lezer om te bepalen wat de feiten zijn en wat speculatie is.
Hier zijn 12 stappen om in gedachten te houden bij het schrijven van je discussiehoofdstuk:
1. Probeer altijd je discussie te structureren van het ‘specifieke’ naar het ‘algemene’
Durf de grenzen van je onderzoek over te gaan naar het algemene kader van het vakgebied.
2. Probeer consequent dezelfde algemene toon van de inleiding aan te houden
Dit betekent dat je dezelfde kernbegrippen en hetzelfde standpunt gebruikt als in je inleiding.
3.Begin met het herschrijven van je onderzoeksvragen en het opnieuw vermelden van je hypothese (indien aanwezig)
Verklaar vervolgens de antwoorden op je onderzoeksvragen – zorg ervoor dat je deze beantwoordt met de bevindingen van je scriptie.
4. Ga verder door uit te leggen hoe je resultaten zich verhouden tot de verwachtingen van je literatuuronderzoek
Leg duidelijk uit waarom deze resultaten relevant zijn en hoe ze consistent passen bij het onderwerp. Zorg ervoor dat je relevante citaten gebruikt.
5. Zorg ervoor dat je de juiste aandacht schenkt aan je onderzoeksvragen
6. Vergeet niet je lezers te vertellen over je belangrijkste bevindingen en deze vervolgens in perspectief te plaatsen
De volgorde van deze informatie is belangrijk: 1) geef het antwoord, 2) toon de relevante resultaten en 3) citeer het geloofwaardige (vaak geciteerde) bronnen. Wijs je lezers indien nodig op cijfers grafieken om je argument te versterken.
7. Zorg ervoor dat je je antwoorden verdedigt
Probeer dit op twee manieren te doen: door de geldigheid van je resultaten uit te leggen en door de tekortkomingen van de resultaten van anderen te tonen. Je maakt je standpunten overtuigender als je beide kanten belicht.
8. Zorg er voor dat je conflicterende resultaten uitlicht
Maak een goed punt van het bespreken en evalueren van eventuele tegenstrijdige verklaringen van je resultaten. Dit is een effectieve manier om uw publiek te overtuigen.
9. Vergeet niet om onverwachte bevindingen ook te bespreken
Begin hierbij met een paragraaf over de bevinding en beschrijf deze vervolgens. Identificeer dus potentiële beperkingen en zwakke punten die inherent zijn aan jouw onderzoek. Geef vervolgens commentaar op het belang van deze beperkingen voor de interpretatie van je bevindingen en hoe deze hun geldigheid beïnvloeden. Gebruik geen verontschuldigende toon in dit gedeelte. Elk onderzoek heeft beperkingen.
10. Maak een korte samenvatting van de belangrijkste implicaties van je bevindingen
Zorg ervoor dat je minimaal 1-2 aanbevelingen doet voor mogelijk onderzoek in de toekomst.
11. Laat de belangrijkheid zien van de resultaten van je onderzoek voor ons begrip van de problemen die je scriptie onderzoekt
12. Tot slot, bespreek alles wat relevant is. Wees kort, specifiek en to the point
Veel succes met het schrijven van de discussie van je scriptie! Klaar om je scriptie te laten printen en inbinden? Check hier al onze tips!