Met deze stappen kun je een geweldige scriptie conclusie schrijven

Met deze stappen kun je een geweldige scriptie conclusie schrijven

maart 22, 2019 0 Door Sebastian Beerse

Op dit punt van het schrijfproces ben je hoogstwaarschijnlijk klaar met je inleiding tot en met de dataverzameling of -analyse van je scriptie. Hoewel je de neiging voelt om te vieren dat het einde in zicht is, moet je het belang van je conclusie niet onderschatten. De conclusie is het laatste wat je beoordelaar leest, dus het moet memorabel zijn. Het schrijven van een goede conclusie is niet gemakkelijk, maar wel een eenvoudig proces. We leggen het je hieronder uit!

Wist je dat…

je bij Studentendrukwerk.nl je scriptie kunt uploaden en laten printen en inbinden?

De allergoedkoopste

Razendsnelle levering

Uitstekende kwaliteit en service

 

Hoewel de inleiding van je scriptie begint met brede inzichten over het onderwerp en vervolgens wordt beperkt tot de probleemstelling, doet een conclusie hetzelfde in de omgekeerde volgorde:

  1. Herformuleer je hypothese
  2. Benadruk de kernpunten van je onderzoek
  3. Leg uit waarom je scriptie relevant is en wat de lezer ervan zou moeten leren

1. Herformuleer je hypothese

De beste manier om een ​​conclusie te trekken is eenvoudigweg door eerst de hypothese te herhalen. Dat betekent niet alleen het kopiëren en plakken van de introductie, maar met andere woorden. Je wilt natuurlijk te veel herhaling in je scriptie of thesis vermijden. Wees net zo stellig in je conclusie net zoals je in de inleiding was. De conclusie moet betrekking hebben op dezelfde onderdelen als je scriptie en tegelijkertijd duidelijk maken dat de lezer het einde van de je scriptie heeft bereikt. Je vertelt de lezer dat jouw onderzoek is afgerond en wat jouw bevindingen zijn. Gebruik hier geen referenties en zorg ervoor dat je de verleden tijd gebruikt.

2. Beoordeel of herhaal belangrijke punten

De volgende stap is om de belangrijkste punten uit je scriptie te beoordelen. Kijk terug naar de inhoud van je scriptie en noteer de onderwerpszin van elke alinea. Je kunt deze zinnen op dezelfde manier herschrijven zoals je met het herformuleren van je hypothese hebt gedaan en dat vervolgens in de conclusie opnemen. Je kunt ook opvallende citaten of statistieken herhalen, maar gebruik er niet meer dan twee. Aangezien de conclusie jouw slotgedachten over het onderwerp vertegenwoordigt, moeten deze voornamelijk uit jouw eigen woorden bestaan. Daarnaast kunnen conclusies ook aanbevelingen of relevante vragen aan de lezer bevatten. Je zou jezelf moeten afvragen hoe je zou willen dat lezers reageren op je scriptie of thesis. Wil je dat ze een bepaalde actie ondernemen of verder onderzoeken? Is er een groter probleem waar je de aandacht op wil vestigen?

Probeer ook in je conclusie naar je introductie te verwijzen. Je hebt al een eerste stap gezet door je hypothese in je conclusie te herformuleren. Controleer nu of er andere sleutelwoorden, zinsneden of ideeën zijn die in je inleiding worden genoemd en die in je conclusie passen. Door de inleiding van de conclusie op deze manier aan elkaar te koppelen, zullen de lezers tevreden zijn.

3. Leg uit waarom je scriptie relevant is en wat de lezer ervan zou moeten leren

Hoewel je lezers kunt aanmoedigen om vragen te stellen en na te denken over je onderwerp, laat geen losse eindjes over. Je moet een gevoel van oplossing geven en ervoor zorgen dat je conclusie je argumentatie omspant. Leg je lezer uit wat ze zouden moeten meenemen van jouw bevindingen. Beëindig je conclusie met iets gedenkwaardigs, zoals een vraag, waarschuwing of oproep tot actie. Je lezer zal zich waarschijnlijk afvragen: “Wat heb ik hieraan?” Door je conclusie te beëindigen met een brede vraag kun je je lezer dwingen om na te denken over hoe de bevindingen uit jouw scriptie deze vraag kunnen beantwoorden.

Tips voor het schrijven van een goede thesis of scriptie conclusie

Nu je weet hoe je een goede conclusie kunt schrijven, kun je de volgende tips in overweging nemen:

  • Vat niet te veel samen: samenvatten is een belangrijk onderdeel van je conclusie, maar het zou niet het enige deel moeten zijn. Uitleggen hoe de informatie uit jouw scriptie kan worden toegepast, is net zo belangrijk als het samenvatten van de belangrijkste onderdelen.
  • Wees voorzichtig bij het introduceren van nieuwe informatie. Hoewel je vragen kunt stellen of kunt uitleggen dat de informatie relevant is, moet je ervoor zorgen dat u geen nieuwe belangrijke punten introduceert.
  • Gebruik je conclusie niet om te compenseren voor tekortkomingen in de rest van je scriptie. Je kunt geneigd zijn om informatie toe te voegen wat je hebt gemist in de hoofdstukken vóór de conclusie. Als je dat doet, zal de conclusie niets concluderen en alleen maar meer vragen oproepen.
  • Pas op voor het gebruik van het woord “conclusie” in je scriptie of thesis. Als je het woord ‘conclusie’ ergens anders in je scriptie gebruikt zou dat de lezer kunnen verwarren tot het punt waarop zij de echte conclusie sectie bereiken . Let op wanneer en hoe je het woord gebruikt.
  • Wees voorzichtig bij het geven van je eigen mening. Je kunt zeker je eigen mening geven in je scriptie, maar zorg ervoor dat je niet te bazig of autoritair klinkt.

Heel veel succes met het schrijven van je scriptie conclusie. Als je conclusie sectie ook afgerond is, kun je hier ons artikel lezen met de 6 beste tips voor het (laten) nakijken van je scriptie!