Tips bij ADD of ADHD en afstuderen

Tips bij ADD of ADHD en afstuderen

januari 30, 2020 0 Door Sebastian Beerse

Als je ADD of ADHD hebt is het voor jou waarschijnlijk lastig om je werkzaamheden te plannen, voortgang te maken en de rode draad te bewaren bij het afstuderen. Wellicht ken je het wel dat je uren hebt zitten zwoegen en slechts een heel klein stukje tekst op papier hebt gekregen. Of dat je juist heel veel op papier hebt gezet maar dat je scriptiebegeleider aangeeft dat je van de hak op de tak bent gesprongen. Vaak mist er dan detailinformatie, dat zit 9 van de 10 keer wel in je hoofd, maar het staat niet op papier. Maar het kan ook zijn dat je gewoon het idee hebt totaal niet voorruit te komen. Terwijl je echt heel hard werkt! Heel frustrerend en zeker omdat je met een beetje structuur wel meters kunt maken. In dit artikel geven wij je een aantal tips. Doe er vooral je voordeel mee!

Start met een planning en tijdsindeling

Als je gaat afstuderen is het handig om ten eerste een goede planning te maken. Je hebt vanuit je opleiding vast al een globale planning gekregen en je weet in ieder geval de deadlines. Verdeel vervolgens je scriptie in brokken en geef aan wanneer je wat gaat doen. Dat geeft overzicht. Blok jezelf vervolgens ook op die momenten af om aan je scriptie te werken.

Begin met een afbakening van je onderzoek

Als je ADHD of ADD hebt is het des te belangrijker je onderzoeksdoelstelling af te bakenen, dat doe je door te focussen en echt op zoek te gaan naar het probleem achter het probleem. Als je opdrachtgever een marketingplan wil, waarom is dit dan nodig? Blijven de inkomsten achter, heeft het te maken met het imago of heeft je opdrachtgever veel concurrentie? Maak dat concreet. En onderbouw dit vervolgens niet alleen intern, maar ook juist extern.

Stel je opdrachtgever vragen

Deze hoort bij het voorgaande onderdeel, stel je opdrachtgever de juiste vragen om te kijken wat het probleem is achter het probleem. Gebruik hier de 6W’s van Ferrel bij:
• Wie zijn de huidige en potentiele afnemers?
• Wat doen de huidige en potentiele afnemers met het product of de dienst?
• Waar nemen de huidige en potentiele afnemers het product of de dienst af?
• Wanneer nemen de huidige en potentiele afnemers het product of de dienst af?
• Waarom koopt men bij het bedrijf?
• Waarom koopt men niet bij het bedrijf?

Mindmap de inhoud per hoofdstuk

Als je ADD of ADHD hebt denk je waarschijnlijk in beelden. Mindmap daarom ook voor jezelf wat je per hoofdstuk wilt gaan uitwerken. Je zet hiermee je creativiteit in beweging en je onthoudt daardoor de grote lijnen. Hang je mindmaps ook op als je gaat werken aan je scriptie, ze dienen dan als een geheugensteun en geven je focus.
Blijf niet thuis zitten als je moet studeren
Zorg voor een rustige werkplek waar je niet gestoord wordt of afgeleid wordt. Vaak is het goed om jezelf weg te halen uit je “eigen” omgeving, met alle afleiding die daarbij hoort. Studeer bijvoorbeeld in de bibliotheek of de campus.

Plan je dagen en wanneer je aan je scriptie werkt

Je hebt al dagen afgeblokt bij stap 1. Plan vervolgens ook per dag die je voor je scriptie hebt ingepland per uur wat je gaat doen. Zorg ook voor ontspanning aan het einde van je dag. Je mag jezelf echt belonen als je een dag hard hebt gewerkt. Neem ook voldoende rustmomenten tussendoor.

Zorg voor een vast ritme

Regelmaat is ook heel belangrijk en geeft structuur. Als je op vaste dagen en momenten aan je scriptie werkt wordt dit je patroon.

Wees niet bang om hulp te vragen

Vragen stellen is nooit stom, en je hebt alleen jezelf ermee als je vast zit en er niets aan doet. Zorg voor een goed contact met je scriptiebegeleider en de afstudeerbegeleider bij het bedrijf waar je je scriptie schrijft. Plan hier ook meerdere contactmomenten mee in en geef helder aan wat je verwacht voor hulp.

Lukt het echt niet om af te studeren en je scriptie te schrijven? Neem dan een professionele scriptiebegeleider in de arm die je gaat helpen. Jouw scriptiecoach is gespecialiseerd in leerproblemen en heeft meerdere scriptiecoaches die je kunnen helpen als je ADD of ADHD hebt met het afstuderen. De begeleiding is vaak heel intensief en persoonlijk.

De scriptiecoaches van Jouw scriptiecoach helpen je o.a. bij het maken en bijhouden van een planning, en bekijken hoe jij het prettigst kunt studeren. Zo werken zij met een vaste dagindeling die je kunt toepassen en brengen structuur aan in je afstudeerproces. Daarnaast zijn ze ook inhoudelijk op de hoogte en kunnen ze je helpen met het afbakenen van de onderzoeksdoelstelling, het formuleren van je hoofd- en deelvragen, hoe je je onderzoeksmethode scherp op papier krijgt enzovoorts. Zo lukt het jou ook om op tijd af te studeren.

Dit artikel delen: