Scriptie verdediging of afstudeerpresentatie. De 5 grootste misverstanden

Scriptie verdediging of afstudeerpresentatie. De 5 grootste misverstanden

maart 27, 2019 0 Door Sebastian Beerse

Als je je zorgen maakt over je verdediging of afstudeerpresentatie, haal diep adem. De realiteit is gelukkig dat de verdediging van je scriptie of thesis voor de meeste studenten alleen een formaliteit is. Als je examinatoren je groen licht hebben gegeven om je scriptie te mogen verdedigen, ben je goed op weg om gewoon af te studeren. Nog steeds niet zeker of zenuwachtig? Hier zijn de 5 vaakst voorkomende misverstanden over de verdediging van je scriptie, die je onnodig bezorgd maken.

Wist je dat…

je een verpletterende eerste indruk kunt maken door je scriptie kwalitatief te laten printen en inbinden bij Studentendrukwerk.nl?

De allergoedkoopste

Razendsnelle levering

Uitstekende kwaliteit en service

Misverstand 1. Je examinatoren proberen je te pakken op een fout

Het is belangrijk om te onthouden dat niemand erop uit is om je te betrappen op een fout. In feite staat de examinatoren aan jouw kant. Ze willen dat je afstudeert. Maar het is normaal dat je examinatoren je uitdagen en je aan een strenge standaard houdt. Maar uiteindelijk willen ze ook dat je je scriptie afrondt en je diploma behaalt. Ze zouden je proefschrift niet als verdediging hebben goedgekeurd als ze niet dachten dat je er klaar voor was. Jouw succes reflecteert positief op hen als instructeurs en op hun afdeling. Maak je je dus geen zorgen dat ze je willen pakken op fouten of je in de val proberen te laten lopen met strikvragen. Probeer te ontspannen en heb er vertrouwen in dat je waarschijnlijk meer weet dan je denkt.

Misverstand 2. Je krijgt een onvoldoende als je niet elke vraag kunt beantwoorden

Het is natuurlijk altijd een goed idee om je voor te bereiden en te oefenen voor enkele vragen voor je verdediging. Maar blijf niet hangen in de veronderstelling dat je alles moet weten om je verdediging te kunnen doorstaan. Je hebt je onderzoek zelf uitgevoerd en je scriptie zelf geschreven. Daarom ben je per definitie al een expert in jouw vakgebied. Maar een expert zijn betekent niet dat je alle antwoorden moet hebben. Een onderzoek is een eindeloze reis, en er is altijd meer te leren of te bediscussiëren. Jouw examinatoren weten dit ook. Je verdediging of afstudeerpresentatie is een kans om te laten zien dat je hebt geleerd zelfstandig te onderzoeken. Als je een vraag krijgt waar je niet zeker van bent, is het prima om toe te geven dat je het niet weet. Probeer geen antwoord te bedenken. Maar probeer uit te leggen hoe je het antwoord het beste zou kunnen vinden.

Wist je dat…

je in slechts 3 stappen geld kunt verdienen met je oude studieboeken?

1) Vul de ISBN’s van je boeken in en check direct het bod

2) Stuur ze gratis op

3) Ontvang binnen 7 dagen het geld op je rekening

Misverstand 3. Je moet helemaal opnieuw beginnen als je verdediging of afstudeerpresentatie niet goed verloopt

Neem even de tijd om te overdenken wat het ergste is wat je kan overkomen. Wat als je je verdediging of afstudeerpresentatie echt verknalt? Of wat als je examinatoren willen dat je je scriptie nog verandert voordat je kunt afstuderen? Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat dit zou gebeuren, ben je nog niet terug bij af. Meestal zijn in dergelijke gevallen de gewenste wijzigingen kleine aanpassingen die redelijk snel kunnen worden gedaan. Als je toestemming hebt gekregen om je scriptie te verdedigen, betekent dit dat je examinatoren al vertrouwen hebben in jou en je onderzoek. De examinatoren zullen je daarom niet snel vragen je hele onderzoek opnieuw te doen of je scriptie drastisch te herzien. In een typische verdediging zijn er niet veel verrassingen. De examinatoren zijn namelijk al bekend met je werk.

Misverstand 4. De examinatoren zijn de enige experts in jouw vakgebied

Een afstudeerpresentatie of verdediging kan je een beetje zien als een examen waarbij de geteste persoon meestal meer weet dan de mensen die testen. Wanneer je jou proefschrift presenteert, ben jij degene met de meeste kennis. De examinatoren hebben mogelijk meer algemene ervaring, maar ze hebben hun eigen projecten en expertisegebieden. Ze vertrouwen op jou om hen jouw onderzoek te presenteren. Door deze scriptie te schrijven, ben je een autoriteit geworden. In feite bent jij waarschijnlijk de meest geïnformeerde persoon binnen jouw school of universiteit over dit specifieke onderwerp. Je leert in principe alle aanwezigen iets nieuws. Alle reden dus om je verdediging of afstudeerpresentatie met vertrouwen te benaderen.

Misverstand 5. Als het schrijven van je scriptie al moeizaam ging, gaat je verdediging of afstudeerpresentatie ook moeizaam

Iedereen neemt een uniek pad om zijn of haar scriptie te schrijven en diploma te halen.  Als je het tijdens het schrijven van je scriptie soms even niet meer zag zitten, bedenkt dan dat de meeste van je leeftijdsgenoten waarschijnlijk op een gegeven moment hetzelfde dachten. Maar een hobbelige weg naar het afronden van je scriptie betekent niet dat je verdediging niet soepel zal verlopen. Je examinatoren waren niet bij elke stap aanwezig. Ze hebben daarom voor het grootste deel geen idee wat jouw uitdagingen waren toen je je scriptie schreef. Probeer je verdediging of presentatie als een nieuwe start te zien. Als je zeker overkomt tijdens je verdediging, zal je je examinatoren laten vergeten welke hindernissen er onderweg waren.

Weet je zeker dat je scriptie helemaal klaar is om ingeleverd en/of verdedigd te worden? Lees hier ons artikel met de 6 beste tips voor het (laten) nakijken van je scriptie.

Ook is het uiterlijk en de afwerking van je scriptie belangrijk om een verpletterende eerste indruk te maken. Lees hier ons artikel met de 7 beste tips voor het printen en inbinden van je scriptie!

Dit artikel delen: